Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem
Bardzo smaczna i bardzo kolorowa sałatka, której ciekawym elementem są małosolne różyczki romanesco, kosteczki serowo-warzywne oraz roladki z awokado, łososia i kremowego serka. Całość ułożona na rukoli i polana miodowo-musztardowym dressingiem.
Składniki:
80 g rukoli
kostki serowo warzywne:
żółty burak ugotowany na parze
czerwony burak ugotowany na parze
fioletowa marchewka ugotowana na parze
200 g serka kremowego lekko solonego
roladka z łososiem:
awokado Hass
100 g wędzonego łososia z Alaski
100 g kremowego serka naturlanego
sok z cytryny
kolorowy pieprz
niebieski mak
dressing:
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka musztardy francuskiej
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka płynnego miodu
łyżka octu z białego wina
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Przygotowanie kolorowych kostek:
Buraki kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paski.
Na kawałku foli spożywczej układamy plasterek żółtego buraka. Smarujemy serkiem, kładziemy kolejny plasterek smarujemy serkiem. Owijamy dokładnie folią spożywczą odkładamy do lodówki na minimum 10-15 minut.
Podobnie postępujemy z czerwonym burakiem.
2 paski marchewki układamy obok siebie, powinny lekko na siebie nachodzić, smarujemy je serkiem, kładziemy kolejne 2 plasterki marchewki, smarujemy serkiem na wierzch układamy warstwę z 2 plasterków marchewki, owijamy folią. Również schładzamy w lodówce.
Roladka z łososiem:
Awokado kroimy w cienkie paski. Pokrojone awokado układamy na foli spożywczej. Kształt powinien być zbliżony do prostokąta. Awokado lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy kolorowym pieprzem. Układamy warstwę z łososia również skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Smarujemy serkiem. Posypujemy makiem. Zwijamy roladkę. Schładzamy w lodówce przez minimum 10-15 minut.
Na półmisku układamy rukolę roladkę pokrojoną w plasterki i kosteczki warzywne. Układamy różyczki romanesco.
Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy. Sosem polewamy sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz