Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami
Pyszny obiad, który robi się sam. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do garnka żeliwnego, nastawić temperaturę i czas pieczenia.
Składniki:
500 g policzków wieprzowych
2 młode cebule
500 g grzybów leśnych u mnie prawdziwki i kurki
500 g młodych malutkich ziemniaków
sól morska
rozkruszone 2 ziela angielskie
liść laurowy
tymianek
sos Worcestershire
opcjonalnie 100 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
Wykonanie:
Na dnie żeliwnego garnka układamy policzki wieprzowe, pokrojone w plasterki cebule, pokrojone grzyby. Na wierzchu układamy wyszorowane ziemniaczki. Całość posypujemy przyprawami. Ziemniaczki dosyć obficie posypujemy solą. Przykrywamy wstawiamy do piecyka. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 2 godziny. Po 2 godzinach próbujemy czy danie jest wystarczająco przyprawione i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na tym etapie można dodać również śmietanę i wstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby śmietana się zagotowała.
Tak przygotowane policzki proponuję podawać z kiszonymi warzywami np. marchewka, ogórek, papryka.
Komentarze
Prześlij komentarz