Krem z młodych ziemniaków z kabanosami, oscypkiem, rzodkiewką i grzankami

Bardzo lubię kremowe zupy - są smaczne i pożywne, a dzięki dodatkom elegancko prezentują się na talerzu.

Składniki:

500 g młodych małych zmieniaków
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
roztarte ziele angielskie
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

dodatki:
kabanos
2-3 kromki bagietki
kilka rzodkiewek
2 -3 małe oscypki

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy. Kroimy w kawałki. Ziemniaki rumienimy na maśle. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kromki bagietki kroimy w kostkę, rumienimy na suchej patelni. Również na suchej patelni podsmażamy plasterki kabanosów.

Zupę podajemy posypaną grzankami, podsmażonymi kabanosami, plasterkami rzodkiewki i kawałkami oscypka.

 

Komentarze

Popularne posty