Krem z młodych ziemniaków z kabanosami, oscypkiem, rzodkiewką i grzankami
Bardzo lubię kremowe zupy - są smaczne i pożywne, a dzięki dodatkom elegancko prezentują się na talerzu.
Składniki:
500 g młodych małych zmieniaków
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
roztarte ziele angielskie
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
dodatki:
kabanos
2-3 kromki bagietki
kilka rzodkiewek
2 -3 małe oscypki
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy. Kroimy w kawałki. Ziemniaki rumienimy na maśle. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki bagietki kroimy w kostkę, rumienimy na suchej patelni. Również na suchej patelni podsmażamy plasterki kabanosów.
Zupę podajemy posypaną grzankami, podsmażonymi kabanosami, plasterkami rzodkiewki i kawałkami oscypka.
Komentarze
Prześlij komentarz