Letnia zupa warzywna

W lecie, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw warto przygotować z nich pyszne, zdrowe i kolorowe potrawy.

Składniki:

kalafior romanesco
2-3 młode ziemniaki
młody seler korzeniowy
pasternak
2 żółte marchewki
2 pomarańczowe marchewki
papryka ramiro
fenkuł
200 g groszku cukrowego może być mrożony
łyżka masła
woda/bulion warzywny lub drobiowy
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
2 roztarte ziela angielskie
świeży liść laurowy
sól morska
pieprz kolorowy
tymianek

Wykonanie:

Warzywa korzeniowe dokładnie szorujemy, jeśli są młode nie trzeba ich skrobać ani obierać. Warzywa korzeniowe kroimy w kostkę. Fenkuł cienko kroimy. Warzywa korzeniowe oraz fenkuł podsmażamy na maśle. Dodajemy liść laurowy, tymianek oraz ziele angielskie. Solimy. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy różyczki romanesco, pokrojoną paprykę oraz groszek cukrowy - warzywa powinny się tylko zblanszować. Dodajemy śmietanę doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przed podaniem można posypać natką fenkułu lub koperkiem.

 

Komentarze

Popularne posty