Omlet biszkoptowy z szafranem i bananami
Podczas
letnich upałów, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, ale nie
mamy ochoty prażyć się w kuchni możemy przygotować omlet gotowany na
parze. Przygotowanie to krótka chwila, a omlet sam się zrobi w
parowarze, a my nie będziemy musieli się gotować razem z nim. Ciasto
biszkoptowe wystarczy przelać do żaroodpornej foremki nastawić timer i
odczekać, aż się ugotuje. Lekki jak chmurka omlet żółty i aromatyczny od szafranu i wanilii z pełen słodkich plasterków banana. Prosty deser, ale bardzo smaczny i pożywny.
Składniki:
2 jajka od szczęśliwych kur
2 czubate łyżki cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki owsianej
2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
szczypta soli
szczypta szafranu
masło do wysmarowania formy
cukier puder trzcinowy do wysypania formy
2 małe banany lub jeden duży
Wykonanie:
Białka
ubijamy ze szczyptą soli i szafranu na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem. Do
ubitej piany dodajemy żółtka i śmietanę, ubijamy na niskich obrotach.
Do masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy silikonową łopatką. Formę smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem trzcinowym. Dno formy wykładamy plasterkami bananów. Wylewamy ciasto. Formę szczelnie przykrywamy folią
spożywczą. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze około 25 minut.
Długość zależy od wielkości foremki i parowaru. Lepiej gotować chwilę
dłużej - ciasto się nie przypali ☺ - niż za krótko.
Gotowy
omlet ostrożnie wyjmujemy z parowaru. Zdejmujemy folię. Podajemy z
ulubionymi dodatkami. Ja podałam sam, gdyż jest bardzo smaczny. Można jednak podać go np. z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz