Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem
Ze składników, które miałam w lodówce postanowiłam zrobić takie kolorowe kanapki, które świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas niejednej domówki. Przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd i smak pozytywnie zaskakują.
Składniki:
żółty burak
podłużny czerwony burak
pomarańczowa marchewka
fioletowa marchewka
100 g wędzonego łososia z Alaski
awokado
400 g kremowego serka naturalnego
3 kromki pumpernikla
sól morska
sok z cytryny
pieprz kolorowy
kapary i listki rukoli do przybrania
Wykonanie:
Marchewki i buraki układamy w parowarze. Żółty burak i pomarańczowa marchewka nie powinna stykać się z fioletową marchewką i czerwonym burakiem. Warzywa oprószamy solą. Gotujemy na parze około 45 minut - powinny być miękkie. Ostudzone warzywa obieramy.
Foremkę wykładamy folią spożywczą.
Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami.
Porada: Serek którego użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.
Komentarze
Prześlij komentarz