Zupa krem z białych warzyw podana z romanesco, rukolą i kostkami serowo-bekonowymi
Aksamitna, bardzo kremowa zupa z białych warzyw. Zupa jest idealnie zrównoważona, a dodatek romanesco, rukoli oraz chrupiących kostek serowo-bekonowych dodatkowo sprawia, że danie wygląda elegancko.
Składniki:
fenkuł
kawałek selera korzeniowego
młoda cebula ze szczypiorkiem
3-4 ziemniaki
pasternak
2 roztarte ziela angielskie
domowa kostka bulionowa lub 2 litry bulionu warzywnego
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska.
dodatki:
romanesco ugotowany na parze
50 g rukoli
100 g wędzonego boczku w plastrach
100 g żółtego sera
Wykonanie:
Warzywa kroimy w kawałki. Dodajemy roztarte ziele angielskie i kostkę bulionową i wodę lub bulion warzywny. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę najpierw miksujemy, a następnie przecieramy przez sito, aby była idealnie gładka. Do zupy wlewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą morską.
Ser kroimy w kostkę. Każdą kostkę owijamy kawałkiem boczku. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Ostrożnie obracamy, żeby boczek był zrumieniony z każdej strony.
Zupę podajemy posypaną rukolą, różyczkami romanesco i kostkami serowo-bekonowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz