Krem ziemniaczano-porowy z łososiem z Alaski
Pyszna kremowa zupa ziemniaczano porowa podana z grillowanym łososiem z Alaski, lekko grillowaną kolorową papryką oraz pumperniklem.
Składniki:
zupa krem:
500 g młodych ziemniaków
biała część pora
sól morska
roztarte ziele angielskie
świeży liść laurowy
gałka muszkatołowa
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
dodatki:
na każdy talerz 100 g łososia z Alaski, bez ości
papryka czerwona, zielona i biała
pumpernikiel pokrojony w kostkę
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pora kroimy w kawałki. Solimy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy, aby była idealnie gładka.
Do zupy dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania.
Kawałki papryki lekko grillujemy powinna tylko zrobić się gorąca. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Rybę oprószamy kolorowym pieprzem i solą morską. Grillujemy.
Zupę podajemy z kawałkiem grillowanej ryby, paseczkami kolorowej papryki i kosteczkami pumpernikla.
Komentarze
Prześlij komentarz