Krem ziemniaczano-porowy z łososiem z Alaski

Pyszna kremowa zupa ziemniaczano porowa podana z grillowanym łososiem z Alaski, lekko grillowaną kolorową papryką oraz pumperniklem.

Składniki:

zupa krem:
500 g młodych ziemniaków
biała część pora
sól morska
roztarte ziele angielskie
świeży liść laurowy
gałka muszkatołowa
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

dodatki:
na każdy talerz 100 g łososia z Alaski, bez ości
papryka czerwona, zielona i biała
pumpernikiel pokrojony w kostkę

Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pora kroimy  w kawałki. Solimy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości ziemniaków.  Zupę miksujemy, a następnie przecieramy, aby była idealnie gładka.
Do zupy dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania.

Kawałki papryki lekko grillujemy powinna tylko zrobić się gorąca. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Rybę oprószamy kolorowym pieprzem i solą morską. Grillujemy.

Zupę podajemy z kawałkiem grillowanej ryby, paseczkami kolorowej papryki i kosteczkami pumpernikla.

Komentarze

Popularne posty