Kaczka na purée z groszku, rukoli, selera i ziemniaków

Danie wygląda bardzo elegancko na talerzu. Smakuje wyśmienicie. Przygotowuje się je bardzo prosto niskim nakładem naszej pracy.

Składniki:

2 uda kaczki
jabłko antonówka
sos worcestershire
łyżka miodu
sól morska
liść laurowy
rozkruszone ziele angielskie
tymianek
młody por
 
purée:
300 g obranego selera korzeniowego
300 g groszku cukrowego może być mrożony
80 g rukoli
1-2 ziemniaki (około 100 g) poprawią konsystencję purée
100 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
50 g masła
sok z cytryny opcjonalnie
sól morska
pieprz kolorowy
zmielone ziele angielskie 

do przybrania:
krótko grillowane pomidorki koktajlowe
groszek cukrowy
rukola

Wykonanie:

Udka:

Udka, pokrojone w kawałki, por, miód, sos worcestershire  oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka chwilę grillujemy lub podpiekamy w piecyku, aż skórka się zrumieni.

Purée:

Selera i ziemniaki lekko solimy i gotujemy na parze na oddzielnych poziomach parowaru. Do ugotowanego selera dodajemy surowy groszek i rukolę - miksujemy. Żeby masa była idealnie gładka przecieramy za pomocą przecieraka. Przecieramy również ziemniaki. Do przetartych warzyw dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i opcjonalnie sokiem z cytryny.

Na talerze wykładamy purée, na nie wykładamy kaczkę. Posypujemy rukolą i groszkiem. Układamy lekko grillowane pomidorki.

Porada: Z racji tego, że gotowanie kaczki jest czasochłonne warto za jednym razem ugotować w parowarze kilka woreczków z udkami. Po wystudzeniu spokojnie można przechowywać je kilka dni w lodówce, a po podgrzaniu w szybki sposób mamy wykwintną podstawę obiadu. Oczywiście każda porcja może być przyprawiony w inny sposób.

 

Komentarze

Popularne posty