Kolorowa sałatka z żółtym burakiem
Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka z żółtymi burakami. Idealna jako samodzielny lekki posiłek lub dodatek grillowanej ryby lub drobiu.
Składniki:
80 g rukoli
żółty burak ugotowany na parze
czerwony podłużny burak ugotowany na parze
200 g sera Capri
awokado
pestki granatu
80 g pistacji
niebieski mak
dressing:
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka musztardy francuskiej
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka płynnego miodu
łyżka octu z białego wina
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Wykładamy umyte i osuszone listki rukoli. Układamy pokrojone w kostkę buraki, plasterki awokado. Ser kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki. Posypujemy pestkami granatu, makiem i wyłuskanymi pistacjami.
Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy. Sosem polewamy sałatkę. Sałatkę podajemy jako samodzielny posiłek z grzankami z bagietki lub dodatek do grillowanej ryby lub drobiu.
Komentarze
Prześlij komentarz