Babeczki kawowo-czekoladowe

Pyszne dwukolorowe babeczki idealne do porannej kawy czy czekolady.

Składniki:


proporcje na około 16 babeczek:

250 g miękkiego masła
250 g cukru
4 jajka
łyżeczka esencji waniliowej
400 g mąki
100 g skrobi ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
kieliszek rumu
2 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
50 g startej białej czekolady

Wykonanie:


W misce ucieramy masło na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodajemy cukier.

Następnie kolejno wbijamy jajka i dalej razem ucieramy.

Mąkę mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodajemy po trochu do ucieranej masy.

Wlewamy rum i esencję waniliową, wszystko razem mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy startą białą czekoladę, a do drugiej kakao i kawę. Obie części dokładnie mieszamy.

Do foremek na mini babeczki wkładamy warstwę ciemnej masy, a następnie jasną masę. Babeczki pieczemy około 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.

Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą.

Komentarze

  1. Mam ochotę upiec jutro te apetyczne babeczki. Niestety nie ma podanej ilości jaj, które jak wynika z opisu wykonania są niezbędne. Proszę o uzupełnienie składników, gdyż nie chcę eksperymentować na moich pierwszych babeczkach :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty