Chrupiące łyżeczki z kremem awokado i galaretką pomidorową
Składniki:
proporcje na 24 łyżeczki:
ciasto:
250 g mąki z ciecierzycyłyżka masła
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
pół łyżeczki soli
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
pół szklanki gorącej wody
krem z awokado:
200 g serka wiejskiegodojrzałe awokado
sól
pieprz sok z cytryny
galaretka pomidorowa:
pół szklanki passaty pomidorowejsól
chili
1/4 łyżeczki agaru
pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z płatkami pomidorów, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego wyposażonego w końcówkę z hakiem.Gotowym ciastem wylepiamy foremki w kształcie łyżeczek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz