Chrupiące łyżeczki z kremem awokado i galaretką pomidorową


Pomysłowa przystawka idealna alternatywa dla paluszków czy koreczków serowych.

Składniki:

proporcje na 24 łyżeczki:

ciasto:

250 g mąki z ciecierzycy
łyżka masła
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
pół łyżeczki soli
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
pół szklanki gorącej wody

krem z awokado:

200 g serka wiejskiego
dojrzałe awokado
sól
pieprz sok z cytryny

galaretka pomidorowa:

pół szklanki passaty pomidorowej
sól
chili
1/4 łyżeczki agaru

pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto: 

Mąkę mieszamy z płatkami pomidorów, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego wyposażonego w końcówkę z hakiem.
Gotowym ciastem wylepiamy foremki w kształcie łyżeczek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10 minut.







Krem z awokado:

Awokado i serek wiejski miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Galaretka pomidorowa:

Do garnka wlewamy passatę pomidorową doprawiamy solą i chili, wsypujemy agar i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ciągle mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Galaretkę wylewamy na talerz i zostawiamy do zastygnięcia.

Wykonanie łyżeczek:

Do szprycy nakładamy krem z awokado i nakładamy porcję na każdą łyżeczkę. Następnie kładziemy po kawałku galaretki. Na koniec ozdabiamy listkami pietruszki.

Komentarze

Popularne posty