Duszona marchewka z anyżkiem
Zupełnie odmieniona jarzynka z marchewki.
3-4 duże marchewki
1-2 gwiazdki anyżku
łyżka masła
1-2 łyżki miodu
sól
Marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło, miód, sól i anyżek. Marchewkę zalewamy szklanką zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Tak przygotowana marchewka jest wspaniałym dodatkiem np. do dań z drobiu.
Składniki:
3-4 duże marchewki
1-2 gwiazdki anyżku
łyżka masła
1-2 łyżki miodu
sól
Wykonanie:
Marchewki obieramy, kroimy je na kawałki. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie gwiazdki, by nadać ozdobny kształt.Marchewkę przekładamy do garnka, dodajemy masło, miód, sól i anyżek. Marchewkę zalewamy szklanką zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Tak przygotowana marchewka jest wspaniałym dodatkiem np. do dań z drobiu.
Komentarze
Prześlij komentarz