Cieciorkowe frytki z piekarnika
Składniki:
frytki:
1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy3 szklanki wody
łyżka oleju kokosowego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka suszonej pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
sos pomidorowy:
szklanka passaty pomidorowejsól
szczypta cukru
pół łyżeczki octu balsamicznego
bazylia suszona lub świeża
sos czosnkowy
serek wiejskiząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała.
Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki.
Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.
W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy.
Sos pomidorowy:
Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy.Sos czosnkowy:
Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.
Komentarze
Prześlij komentarz