Cieciorkowe frytki z piekarnika


 
Chrupiące zewnątrz delikatne w środku, czyli takie jak powinny być idealne frytki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.

Składniki:


frytki:

1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
3 szklanki wody
łyżka oleju kokosowego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka suszonej pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

sos pomidorowy:

szklanka passaty pomidorowej
sól
szczypta cukru
pół łyżeczki octu balsamicznego
bazylia suszona lub świeża

sos czosnkowy

serek wiejski
ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:


Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca.












Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała.












Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki.











Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.












W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy.

Sos pomidorowy:

Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy.

Sos czosnkowy:

Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.

Komentarze

Popularne posty