Uśmiechnięte ziemniaczane buźki


Pyszny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Takie uśmiechnięte buźki pokochają zarówno mali jak i więksi wielbiciele ziemniaków.

Składniki:


4 ugotowane ziemniaki
około 3 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
opcjonalnie 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
gałka muszkatołowa
mąka pszenna lub ziemniaczana do podsypania


Wykonanie:


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy na gładką masę.

Stolnicę podsypujemy mąką wykładamy ciasto ziemniaczane. Wierzch posypujemy mąką i wałkujemy.

Za pomocą okrągłej foremki, ja użyłam dużej nakrętki po soku wycinamy kółka. Następnie za pomocą słomki do soku wycinamy oczka.











Za pomocą łyżeczki robimy uśmiech.












Gotowe buźki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piecyku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeśli wybieramy wersję pieczoną buźki należy skropić olejem, najlepiej za pomocą atomizera.













Gotowe buźki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.



Porada: Buźki możemy delikatnie posypać bułką tartą przed pieczeniem/smażeniem, by uzyskać dodatkową chrupkość i ładny złocisty kolor

Komentarze

Popularne posty