Pieczone pierożki cieciorkowe z makrelą
Pyszne kruche pierożki z mąki cieciorkowej z farszem z wędzonej makreli.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki z ciecierzycyłyżka masła
pół łyżeczki soli
około pół szklanki gorącej wody, zależy ile wypije mąka
roztopione masło do smarowania ciasta
mąka do podsypania, może być pszenna
farsz:
duża wędzona makrela około 300 g100 g startego żółtego sera, edamski i gouda
4-5 łyżek passaty pomidorowej
natka pietruszki
sól
pieprz
płatki chili
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego, wsypujemy sól i dodajemy miękkie masło, stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy końcówką z hakiem do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką i wkładamy do foliowego woreczka, aby nie obsychało.Wykonanie farszu: Rybę obieramy ze skóry i ości, dodajemy passatę pomidorową i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do zmiksowanej ryby dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku przyprawami.
Z kuli ciasta odkrawamy kawałek nożem i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki wykrawamy serca. Na serduszku układamy farsz i przykrywamy drugim dokładnie sklejamy za pomocą foremki. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
Gotowe pierożki podajemy z keczupem lub ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym.
Komentarze
Prześlij komentarz