Sernik marchewkowo-mandarynkowy
Aromatyczny sernik z dodatkiem marchewki i skórki z mandarynek smakuje niesamowicie.
Składniki:
1 kg tłustego białego sera, zmielonego
5 jajek
budyń śmietankowy lub waniliowy
5 łyżek mąki kokosowej
2 szklanki cukru
kieliszek białego rumu
200 g drobno startej i odciśniętej z soku marchewki
skórka otarta z 3 mandarynek
szczypta soli
2 tabliczki białej czekolady
2-3 łyżki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując szklankę cukru.
W drugiej misce mieszamy ser z żółtkami, budyniem, resztą cukru, rumem, marchewką i skórką z mandarynek.
Do masy serowej przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę serową przekładamy to tortownicy(26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 2 godzin. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia.
W garnuszku rozpuszczamy czekolady z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto. Dodatkowo sernik możemy posypać kolorową posypką i ozdobić różyczkami ze skórki mandarynki.
Komentarze
Prześlij komentarz