Wegetariański hamburger



Pyszny hamburger z cieciorki nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

na 10 burgerów:

400 g suchej cieciorki
3 łyżeczki pasty Harissy
sól
czerwona cebula
ząbek czosnku
3 jajka

10 bułek
10 plasterków sera żółtego
250 g pomidorków koktajlowych

przybranie:

czerwona cebula lekko posolona i skropiona sokiem z cytryny
sałata
awokado
pietruszka
masło do posmarowania bułek
keczup i majonez do smarowania

 

Wykonanie:


Cieciorką moczymy przez 12 godzin. Namoczoną cieciorkę gotujemy w wodzie BEZ dodatku soli około 1,5 godziny.
Ugotowaną cieciorkę przekładamy do malaksera, dodajemy cebulę, czosnek, Harissę, sól i jajka. Całość miksujemy na gładką masę.
 Masę z cieciorki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą metalowych obręczy kształtujemy kotlety. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.












Bułki kroimy na pół. Każdą połówkę cienko smarujemy masłem. Bułki wkładamy na 2 minuty do piecyka by się podgrzały. Podgrzane bułki smarujemy keczupem i majonezem.

Na bułce układamy sałatę, burgera oraz pozostałe dodatki przykrywamy wierzchnią częścią bułki i od razu podajemy. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty