Wegetariański hamburger
Pyszny hamburger z cieciorki nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
na 10 burgerów:
400 g suchej cieciorki3 łyżeczki pasty Harissy
sól
czerwona cebula
ząbek czosnku
3 jajka
10 bułek
10 plasterków sera żółtego
250 g pomidorków koktajlowych
przybranie:
czerwona cebula lekko posolona i skropiona sokiem z cytrynysałata
awokado
pietruszka
masło do posmarowania bułek
keczup i majonez do smarowania
Wykonanie:
Cieciorką moczymy przez 12 godzin. Namoczoną cieciorkę gotujemy w wodzie BEZ dodatku soli około 1,5 godziny.
Ugotowaną cieciorkę przekładamy do malaksera, dodajemy cebulę, czosnek, Harissę, sól i jajka. Całość miksujemy na gładką masę.
Masę z cieciorki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą metalowych obręczy kształtujemy kotlety. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
Bułki kroimy na pół. Każdą połówkę cienko smarujemy masłem. Bułki wkładamy na 2 minuty do piecyka by się podgrzały. Podgrzane bułki smarujemy keczupem i majonezem.
Na bułce układamy sałatę, burgera oraz pozostałe dodatki przykrywamy wierzchnią częścią bułki i od razu podajemy. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz