Chleb ziarnisty z orzeszkami piniowymi i żurawiną

Pełnoziarnisty chleb domowego wypieku, bez dodatku sztucznych ulepszaczy z dodatkiem pinioli i suszonej żurawiny smakuje na prawdę pysznie. I w dodatku to samo zdrowie.

Składniki:

100 g otrębów owsianych
100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
100 g pestek słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestek dyni
50 g suszonej żurawiny
40 g orzeszków piniowych
10 g czarnuszki

150 g maślanki
5 jajek
pół łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

Jajka mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy je do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tym razem użyłam formy w kształcie serca o średnicy 23 cm. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ząbkowanym nożem do chleba.

Komentarze

Popularne posty