Mięsne cupcakes

Ten przepis to kreatywne podejście do pozostałych z obiadu ziemniaków i mięsa rosołowego.

Składniki:

proporcje na 12 sztuk:

masa ziemniaczana:

5-6 ugotowanych ziemniaków
łyżka roztopionego masła
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
starta gałka muszkatołowa
3 jajka
opcjonalnie sól

masa mięsna:

1 kg ugotowanego mięsa (ja miałam mieszane)
5-6 jajek
sól lub domowa przyprawa warzywna
pieprz
opcjonalnie ostra papryka

na każdą porcję 2 łyżeczki zielonego groszku i marchewki

Wykonanie:


Masa ziemniaczana: 

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy roztopione masło, śmietanę, jajka oraz startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.

Masa mięsna:

Mięso mielimy tak jak na pasztet, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Do foremek na muffinki wykładamy warstwę mięsa następnie warstwę groszku i marchewki, przykrywamy kolejną warstwą mięsa. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Muffinki wyjmujemy z pieca i na każdą z nich za pomocą szprycy wyciskamy rozetkę z masy ziemniaczanej. Ponownie zapiekamy przez 10-15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.


Tak zrobione babeczki mięsne smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.

Komentarze

Popularne posty