Mięsne cupcakes
Ten przepis to kreatywne podejście do pozostałych z obiadu ziemniaków i mięsa rosołowego.
łyżka roztopionego masła
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
starta gałka muszkatołowa
3 jajka
opcjonalnie sól
5-6 jajek
sól lub domowa przyprawa warzywna
pieprz
opcjonalnie ostra papryka
na każdą porcję 2 łyżeczki zielonego groszku i marchewki
Do foremek na muffinki wykładamy warstwę mięsa następnie warstwę groszku i marchewki, przykrywamy kolejną warstwą mięsa. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Muffinki wyjmujemy z pieca i na każdą z nich za pomocą szprycy wyciskamy rozetkę z masy ziemniaczanej. Ponownie zapiekamy przez 10-15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Tak zrobione babeczki mięsne smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki:
proporcje na 12 sztuk:
masa ziemniaczana:
5-6 ugotowanych ziemniakówłyżka roztopionego masła
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
starta gałka muszkatołowa
3 jajka
opcjonalnie sól
masa mięsna:
1 kg ugotowanego mięsa (ja miałam mieszane)5-6 jajek
sól lub domowa przyprawa warzywna
pieprz
opcjonalnie ostra papryka
na każdą porcję 2 łyżeczki zielonego groszku i marchewki
Wykonanie:
Masa ziemniaczana:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy roztopione masło, śmietanę, jajka oraz startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.Masa mięsna:
Mięso mielimy tak jak na pasztet, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Do foremek na muffinki wykładamy warstwę mięsa następnie warstwę groszku i marchewki, przykrywamy kolejną warstwą mięsa. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Muffinki wyjmujemy z pieca i na każdą z nich za pomocą szprycy wyciskamy rozetkę z masy ziemniaczanej. Ponownie zapiekamy przez 10-15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Tak zrobione babeczki mięsne smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz