Zupa cebulowa z grzankami serowymi

Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa cebulowa.


Składniki:

200 g cebuli
łyżka masła
łyżeczka miodu
750 ml esencjonalnego wywaru wołowego
250 ml białego wina, ja zazwyczaj używam Chardonnay
sól
mielony biały pieprz
łyżeczka płatków suszonej papryczki Chipotle

grzanki:

100 g twardego sera
ząbek czosnku
8 wiórków masła
natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina

 

Wykonanie:

 Na maśle podsmażamy na złoto pokrojoną w talarki cebulę.  Aby szybciej się skarmelizowała dodajemy miód.

Zalewamy wywarem i winem, solimy i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku płatkami papryki i białym pieprzem.

Kromki bagietki smarujemy ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.

Zupę podajemy z grzankami i posypaną zieleniną.



Komentarze

Popularne posty