Zupa cebulowa z grzankami serowymi
Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa cebulowa.
łyżka masła
łyżeczka miodu
750 ml esencjonalnego wywaru wołowego
250 ml białego wina, ja zazwyczaj używam Chardonnay
sól
mielony biały pieprz
łyżeczka płatków suszonej papryczki Chipotle
ząbek czosnku
8 wiórków masła
natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina
Zalewamy wywarem i winem, solimy i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku płatkami papryki i białym pieprzem.
Kromki bagietki smarujemy ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.
Zupę podajemy z grzankami i posypaną zieleniną.
Składniki:
200 g cebuliłyżka masła
łyżeczka miodu
750 ml esencjonalnego wywaru wołowego
250 ml białego wina, ja zazwyczaj używam Chardonnay
sól
mielony biały pieprz
łyżeczka płatków suszonej papryczki Chipotle
grzanki:
100 g twardego seraząbek czosnku
8 wiórków masła
natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy na złoto pokrojoną w talarki cebulę. Aby szybciej się skarmelizowała dodajemy miód.Zalewamy wywarem i winem, solimy i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku płatkami papryki i białym pieprzem.
Kromki bagietki smarujemy ząbkiem czosnku, a następnie masłem. Posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.
Zupę podajemy z grzankami i posypaną zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz