Tortille pszenne - przepis na ciasto
Pyszne domowe placki idealne do robienia domowych wrapów oraz na gorąco z ulubionymi dodatkami. Ciasto po upieczeniu zostaje elastyczne dzięki zawinięciu gorących placków w wilgotną bawełnianą lub lnianą ściereczkę kuchenną.
3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli, użyłam ziołowej
125 ml oleju
250 ml gorącej wody
Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 porcji. Nadajemy im kształt kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy do uzyskania cienkiego placka.
Gotowe placki pieczemy po na suchej patelni.
Następnie przekładamy je na wilgotną ściereczkę kuchenną i owijamy nią gorące placki. Aby pozostały elastyczne.
Po upieczeniu tortille przechowujemy szczelnie owinięte w foliowej torebce, aby pozostały elastyczne i nie pękały podczas zwijania.
Jeśli nie zużyjemy wszystkich placków możemy je zamrozić i użyć kiedy przyjdzie nam ochota;)
Składniki:
proporcje na 15-16 placków o średnicy 18-20cm3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli, użyłam ziołowej
125 ml oleju
250 ml gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy olej i gorącą dopiero co zagotowaną wodę. Mieszamy w robocie kuchennym do połączenia składników, około 5 minut najpierw na małych obrotach, później na średnich. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 porcji. Nadajemy im kształt kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy do uzyskania cienkiego placka.
Gotowe placki pieczemy po na suchej patelni.
Następnie przekładamy je na wilgotną ściereczkę kuchenną i owijamy nią gorące placki. Aby pozostały elastyczne.
Po upieczeniu tortille przechowujemy szczelnie owinięte w foliowej torebce, aby pozostały elastyczne i nie pękały podczas zwijania.
Jeśli nie zużyjemy wszystkich placków możemy je zamrozić i użyć kiedy przyjdzie nam ochota;)
Komentarze
Prześlij komentarz