Tortille pszenne - przepis na ciasto

Pyszne domowe placki idealne do robienia domowych wrapów oraz na gorąco z ulubionymi dodatkami. Ciasto po upieczeniu zostaje elastyczne dzięki zawinięciu gorących placków w wilgotną bawełnianą lub lnianą ściereczkę kuchenną.


Składniki:

proporcje na 15-16 placków o średnicy 18-20cm
3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli, użyłam ziołowej
125 ml oleju
250 ml gorącej wody


Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy olej i gorącą dopiero co zagotowaną wodę. Mieszamy w robocie kuchennym do połączenia składników, około 5 minut najpierw na małych obrotach, później na średnich. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.

Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 porcji. Nadajemy im kształt kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy do uzyskania cienkiego placka.










Gotowe placki pieczemy po na suchej patelni.











Następnie przekładamy je na wilgotną ściereczkę kuchenną i owijamy nią gorące placki. Aby pozostały elastyczne.










Po upieczeniu tortille przechowujemy szczelnie owinięte w foliowej torebce, aby pozostały elastyczne i nie pękały podczas zwijania.

Jeśli nie zużyjemy wszystkich placków możemy je zamrozić i użyć kiedy przyjdzie nam ochota;)

Komentarze

Popularne posty