Tort malinowy

Czekoladowe biszkoptowe ciasto przełożone malinową bitą śmietaną w wersji dla dorosłych ciasto nasączone nalewką malinową, a w wersji dla dzieci herbatą z sokiem malinowym. Całość ozdobiona świeżymi malinami, mini kiwi, miętą oraz złotymi perełkami cukrowymi.

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:

biszkopt:

6 jajek
czubata łyżka ciemnego kakao
6 łyżek mąki typ 405
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki nalewki malinowej

przełożenie:

litr słodkiej śmietanki minimum 36%
15g liofilizowanych malin
opcjonalnie 2-3 łyżki nalewki malinowej
cukier puder, dałam 3 łyżki


nalewka malinowa do nasączenia blatów biszkoptowych, jeśli mają jeść dzieci to można nasączyć czarną herbatą z sokiem malinowym

polewa:

2 łyżki słodkiej śmietanki
50 g białej czekolady
szczypta różowego barwnika spożywczego

dekoracja:

cukrowe złote perełki
świeże maliny
mini kiwi
mięta

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i malinówką na pulchną masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

Bita śmietana:

Do wysokiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszone maliny liofilizowane, malinówkę i cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

Polewa:

Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy szczyptę różowego barwnika, mieszamy do połączenia. Do śmietanki wkruszamy czekoladę, podgrzewamy na małym ogniu. Studzimy. Jeśli po wystudzeniu polewa za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać i dodać jeszcze trochę śmietanki lub mleka, a jak zbyt lejąca to kilka kostek czekolady. Znów wystudzić.

Przełożenie:

Biszkopt kroimy na 3 blaty. Spód skrapiamy nalewką malinową, smarujemy bitą śmietaną. Kładziemy drugi blat również skrapiamy malinówką, smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy trzecim blatem skrapiamy malinówką, smarujemy wierzch i bok ciasta bitą śmietaną. Wierzch polewamy przestudzoną polewą. Resztę bitej śmietany przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy brzeg oraz bok ciasta. Ozdabiamy dowolnie owocami, listkami mięty oraz perełkami cukrowymi. Odstawiamy do schłodzenia.

Komentarze

Popularne posty