Tort malinowy
Czekoladowe biszkoptowe ciasto przełożone malinową bitą śmietaną w wersji dla dorosłych ciasto nasączone nalewką malinową, a w wersji dla dzieci herbatą z sokiem malinowym. Całość ozdobiona świeżymi malinami, mini kiwi, miętą oraz złotymi perełkami cukrowymi.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:
biszkopt:
6 jajekczubata łyżka ciemnego kakao
6 łyżek mąki typ 405
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki nalewki malinowej
przełożenie:
litr słodkiej śmietanki minimum 36%15g liofilizowanych malin
opcjonalnie 2-3 łyżki nalewki malinowej
cukier puder, dałam 3 łyżki
nalewka malinowa do nasączenia blatów biszkoptowych, jeśli mają jeść dzieci to można nasączyć czarną herbatą z sokiem malinowym
polewa:
2 łyżki słodkiej śmietanki50 g białej czekolady
szczypta różowego barwnika spożywczego
dekoracja:
cukrowe złote perełkiświeże maliny
mini kiwi
mięta
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i malinówką na pulchną masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Komentarze
Prześlij komentarz