Orzechowe zabajone

Delikatna pianka jajeczna z dodatkiem likieru orzechowego oraz czekoladowej bitej śmietany całość smakuje wybornie.

Składniki:

4-5 porcji

10 żółtek od szczęśliwych kurek
10 łyżek cukru pudru
200 ml likieru o smaku orzecha laskowego

bita śmietana:

200 g słodkiej śmietanki 42%
2 łyżki nutelli

Wykonanie:

Żółtka ubijamy na parze z cukrem pudrem, gdy powstanie kremowa pianka cienkim strumieniem wlewamy alkohol i ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ponownie stanie się puszysta i kremowa. Odstawiamy by masa ostygła do temperatury pokojowej.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z nutellą (krem czekoladowy powinien być w temperaturze pokojowej, by łatwo połączył się ze śmietanką).

Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy ją po brzegu kieliszka. Następnie przekładamy do kieliszków piankę jajeczną. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Dodatkowo możemy posypać startą gorzką czekoladą.

Komentarze

Popularne posty