Zupa buraczkowa

Zabielona słodką śmietanką zupa buraczkowa podana z tłuczonymi ziemniakami i okrasą to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Dzisiaj do niej wracam, ale w nieco innej wersji. Smak zupy wzbogaca fenkuł, którego anyżowy aromat świetnie komponuje się z burakami. Do tłuczonych ziemniaków dodałam chrzan, a zamiast tradycyjnej okrasy podałam chrupiący bekon. Całość kolorystycznie oraz smakowo uzupełnia peklowane żółtko oraz natka kopru włoskiego. Oczywiście tradycyjnie wyszło pysznie.

Składniki:

6 dużych buraków upieczonych lub ugotowanych w mundurku
fenkuł
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
łyżeczka sosu worcestershire
łyżeczka masła
cytryna
sól
pieprz
3 litry bulionu drobiowego lub warzywnego, opcjonalnie woda
200 ml słodkiej śmietanki 42%

dodatki:

tłuczone ziemniaki:

6 dużych ziemniaków
łyżka masła
łyżka chrzanu
opcjonalnie pieprz

6 peklowanych żółtek w soli 

6 plastrów surowego wędzonego boczku

natka fenkułu lub koperek

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Wstępnie solimy. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sos worcestershire. Warzywa zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, około 20-30 minut. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Zupę zaprawiamy śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W czasie, gdy zupa się gotuje, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z dodatkiem masła i chrzanu. Opcjonalnie możemy je jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Na suchej patelni smażymy na chrupiąco plastry boczku.

Do misek/talerzy nakładamy porcję ziemniaków, wlewamy zupę całość posypujemy pokruszonym boczkiem, koperkiem oraz startym lub cienko pokrojonym peklowanym w soli żółtkiem.

Porada: Przed zaprawieniem śmietanką, zupę można przecedzić, by uzyskać sam wywar, bez kawałków warzyw.


Komentarze

Popularne posty