Przystawki z łososiem

Kolejna propozycja szybkiej, a jednocześnie niezwykle efektownej i pysznej przystawki.


Składniki:

proporcje na 12 sztuk:

ciasto francuskie XXL
jajko

nadzienie:

200 g kremowego serka naturalnego
koperek
skórka z cytryny
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku

150-200 g łososia w plastrach
sok z cytryny
50 g czerwonego kawioru z pstrąga lub łososia
kilka listków karbowanej sałaty
natka pietruszki, lubczyk lub koperek do przybrania


Wykonanie:


Z ciasta francuskiego wycinamy ciastka o dowolnym kształcie (serduszka, gwiazdki, kwiatuszki...).
W połowie z nich wycinamy mniejszą foremką środki.
Ciastka bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ciastko z dziurką i również smarujemy jajkiem.

Ciastka pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut, aż się zarumienią.

Gorące ciastka przekładamy na kratkę, by ostygły.
 
Serek mieszamy z posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Za pomocą szprycy/rękawa napełniamy ciasteczka serkiem. Na wierzchu układamy łososia zwiniętego w różyczki i przybieramy sałatą, ziołami oraz kawiorem, podajemy od razu po przygotowaniu.



Komentarze

Popularne posty