Zupa z dorszem i krewetkami
Składniki:
500 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kawałek kapusty włoskiej)połowa fenkułu
ząbek czosnku
świeże chili
łyżka masła
pół szklanki czerwonej soczewicy
500 ml passaty pomidorowej
opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300 g polędwicy z dorsza
200 g małych krewetek (obranych)
sól
pieprz
kawałek imbiru
curry
kilka kropli sosu Worcestershire
liść laurowy
ziele angielskie
pietruszka, lubczyk
Wykonanie:
Warzywa kroimy w zapałkę/julienne. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle, wstępnie doprawiamy solą i curry. Wsypujemy soczewicę zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (minimum 1 litr bo soczewica dużą część wypije). Dodajemy sos Worcestershire, liść i ziele angielskie gotujemy przez 20 minut.Wlewamy passatę pomidorową, jeśli smak jest za mało pomidorowy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
Wyłączamy ogień i dodajemy krewetki oraz kawałki polędwicy z dorsza, odstawiamy na 5 minut, by ryba i krewetki doszły.
Zupę podajemy posypaną ulubionymi ziołami np. pietruszką lub lubczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz