Zupa z dorszem i krewetkami

Prostą zupę warzywną wzbogaciłam dodając kawałki polędwicy z dorsza oraz krewetki.

Składniki:

500 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kawałek kapusty włoskiej)
połowa fenkułu
ząbek czosnku
świeże chili
łyżka masła
pół szklanki czerwonej soczewicy
500 ml passaty pomidorowej
opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300 g polędwicy z dorsza
200 g małych krewetek (obranych)
sól
pieprz
kawałek imbiru
curry
kilka kropli sosu Worcestershire
liść laurowy
ziele angielskie
pietruszka, lubczyk

Wykonanie:

Warzywa kroimy w zapałkę/julienne. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle, wstępnie doprawiamy solą i curry. Wsypujemy soczewicę zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (minimum 1 litr bo soczewica dużą część wypije). Dodajemy sos Worcestershire, liść i ziele angielskie gotujemy przez 20 minut.
Wlewamy passatę pomidorową, jeśli smak jest za mało pomidorowy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
Wyłączamy ogień i dodajemy krewetki oraz kawałki polędwicy z dorsza, odstawiamy na 5 minut, by ryba i krewetki doszły.

Zupę podajemy posypaną ulubionymi ziołami np. pietruszką lub lubczykiem.

Komentarze

Popularne posty