Roladki omletowe

 
Roladki omletowe to ciekawa propozycja śniadania lub kolacji, do ich środka możemy dodać to co akurat mamy w lodówce.

Składniki:

4 jajka
1-2 łyżki mleka
sól ziołowa
pieprz czarny

nadzienie:

pieczarka
plasterek szynki
łyżka sera żółtego
szczypiorek

masło do posmarowania patelni

Wykonanie:

Jajka rozmącamy z mlekiem, solą i pieprzem.
Patelnię o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ważne by patelnia miała nieprzywierające dno.

Połowę jajek wlewamy na patelnię, posypujemy cienko poszatkowanymi pieczarkami, drobno pokrojoną szynką, szczypiorkiem i drobno startym serem.

Gdy powierzchnia zacznie się ścinać lekko podważamy i delikatnie zwijamy, ale nie do końca. Zostawiamy około 3 cm niezawiniętego brzegu. Ostrożnie przesuwamy na bok i wlewamy resztę masy jajecznej, tak by połączyła się z niezawiniętym brzegiem. Posypujemy pieczarkami, szynką, szczypiorkiem i serem.











 
W momencie, gdy powierzchnia zacznie się ścinać zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy ze wszystkich stron, tak by rolada ładnie się zrumieniła ze wszystkich stron.
 

Roladkę kroimy na kawałki ostrym nożem. Podajemy w towarzystwie świeżych warzyw. Możemy jeść pałeczkami lub po prostu nożem i widelcem.









Komentarze

Popularne posty