Mazurek różany

 Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
2 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Polewa:

200 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
szczypta soli
2-3 łyżki konfitury z płatków róży

Przybranie:

połówki migdałów
posiekane pistacje
maliny liofilizowane

Wykonanie: 

Ciasto:

Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.

Polewa:

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy.


Wykończenie:

Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami.

Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.

Komentarze

Popularne posty