Mazurek różany
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki krupczatki150 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
2 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Polewa:
200 ml śmietany 30%100 g białej czekolady
szczypta soli
2-3 łyżki konfitury z płatków róży
Przybranie:
połówki migdałówposiekane pistacje
maliny liofilizowane
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.
Polewa:
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy.Wykończenie:
Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami.Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Komentarze
Prześlij komentarz