Przystawki z kawiorem

Ciasto francuskie to wspaniała baza zarówno pod słodkie jak i słone wypieki. Dzisiaj prezentuję pyszne przekąski z kawiorem i serkiem chrzanowym.

Składniki:

proporcje na 12 sztuk:

ciasto francuskie XXL
jajko

nadzienie:

200 g kremowego serka naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu

50 g czerwonego kawioru
50 g czarnego kawioru

natka pietruszki, lubczyk lub koperek do przybrania

Wykonanie:


Z ciasta francuskiego wycinamy ciastka o dowolnym kształcie (serduszka, gwiazdki, kwiatuszki...).
W połowie z nich wycinamy mniejszą foremką środki.
Ciastka bez dziurki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ciastko z dziurką i również smarujemy jajkiem.

Ciastka pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut, aż się zarumienią.

Gorące ciastka przekładamy na kratkę, by ostygły.


Serek mieszamy z chrzanem, za pomocą szprycy/rękawa napełniamy ciastka.
Na wierzchu układamy kawior i dekorujemy pietruszką, koperkiem lub lubczykiem.
 
Podajemy od razu po przygotowaniu.


Komentarze

Popularne posty