Barszcz czerwony na żurku

Barszcz czerwony na żurku smakuje wybornie. Jeśli nie jedliście takiej zupy to koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu
6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
500 ml zakwasu na żurek
200 ml śmietanki 42%
sól
pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wykonanie:

Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku,  ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.
Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.

Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

Porada: Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się "przegryzą".




Komentarze

Popularne posty