Barszcz czerwony na żurku
Składniki:
300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
500 ml zakwasu na żurek
200 ml śmietanki 42%
sól
pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wykonanie:
Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.
Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.
Porada: Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się "przegryzą".
Komentarze
Prześlij komentarz