Kawa z malinami i białą czekoladą

Fantazyjna kawa z dodatkiem białej czekolady, liofilizowanych malin oraz bitej śmietany z dodatkiem owoców i likieru kokosowego.

Składniki:

2 porcje:

50 g białej czekolady
5 g liofilizowanych malin
200 ml mleka
200 ml kawy

bita śmietana:

100 ml słodkiej śmietanki 42%
7 g liofilizowanych malin
cukier puder
łyżka likieru kokosowego

przybranie:

maliny liofilizowane
listki melisy lub mięty
palona biała czekolada

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na dwie części i do połowy wkruszamy maliny. Z czekolady na szklankach robimy esy floresy. Szklanki wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

W tym czasie podgrzewamy mleko i parzymy kawę i ubijamy śmietanę.

 Śmietankę, pokruszone maliny, cukier puder i likier ubijamy na sztywną pianę.

Do szklanek wlewamy mleko i kawę. Na wierzch za pomocą szprycy/rękawa wykładamy śmietanę, posypujemy paloną czekoladą. Dekorujemy malinami i listkami mięty lub melisy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.


Komentarze

Popularne posty