Kawa z malinami i białą czekoladą
Fantazyjna kawa z dodatkiem białej czekolady, liofilizowanych malin oraz bitej śmietany z dodatkiem owoców i likieru kokosowego.
5 g liofilizowanych malin
200 ml mleka
200 ml kawy
7 g liofilizowanych malin
cukier puder
łyżka likieru kokosowego
listki melisy lub mięty
palona biała czekolada
Śmietankę, pokruszone maliny, cukier puder i likier ubijamy na sztywną pianę.
Do szklanek wlewamy mleko i kawę. Na wierzch za pomocą szprycy/rękawa wykładamy śmietanę, posypujemy paloną czekoladą. Dekorujemy malinami i listkami mięty lub melisy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
2 porcje:
50 g białej czekolady5 g liofilizowanych malin
200 ml mleka
200 ml kawy
bita śmietana:
100 ml słodkiej śmietanki 42%7 g liofilizowanych malin
cukier puder
łyżka likieru kokosowego
przybranie:
maliny liofilizowanelistki melisy lub mięty
palona biała czekolada
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na dwie części i do połowy wkruszamy maliny. Z czekolady na szklankach robimy esy floresy. Szklanki wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
W tym czasie podgrzewamy mleko i parzymy kawę i ubijamy śmietanę.
Do szklanek wlewamy mleko i kawę. Na wierzch za pomocą szprycy/rękawa wykładamy śmietanę, posypujemy paloną czekoladą. Dekorujemy malinami i listkami mięty lub melisy.
Komentarze
Prześlij komentarz