Mazurek marcepanowy
Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.
150 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
2 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g marcepanu
cukrowe motylki
złoty barwnik spożywczy
Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki krupczatki150 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
2 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Obłożenie:
250 g konfitury morelowej200 g marcepanu
Dekoracja:
perełki cukrowe złote i kolorowecukrowe motylki
złoty barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ciasto:
Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz