Mazurek marcepanowy

 Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
2 żółtka surowe
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Obłożenie:

250 g konfitury morelowej
200 g marcepanu

Dekoracja:

perełki cukrowe złote i kolorowe
cukrowe motylki
złoty barwnik spożywczy

Wykonanie:



Ciasto:

Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.

Obłożenie:

Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę morelową. Marcepan wałkujemy tak by pokrył całe ciasto. Marcepanem obkładamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Ja pomalowałam marcepan złotym barwnikiem, brzeg ozdobiłam złotymi perełkami, a na środku ułożyłam napis Alleluja z kolorowych perełek.



Komentarze

Popularne posty