Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki typ 00200 ml ciepłej wody
opakowanie suchych drożdży
łyżeczka miodu
pół łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
karmelizowane warzywa:
3 małe buraki pieczone w mundurkujabłko, najlepiej antonówka lub szara reneta
cebula
łyżka masła
łyżka miodu
2 łyżki whisky
sól
pieprz
rozmaryn
kilka roztartych ziaren kolendry
majeranek
80 g szynki westfalskiej
100 g sera owczego
80 g parmezanu
rukola
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40x40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz