Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem

Chrupiące ciasto obłożone karmelizowanymi burakami, jabłkami, cebulą, szynką westfalską oraz owczym serem, a po upieczeniu obficie posypana rukolą.

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki typ 00
200 ml ciepłej wody
opakowanie suchych drożdży
łyżeczka miodu
pół łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek

karmelizowane warzywa:

3 małe buraki pieczone w mundurku
jabłko, najlepiej antonówka lub szara reneta
cebula
łyżka masła
łyżka miodu
2 łyżki whisky
sól
pieprz
rozmaryn
kilka roztartych ziaren kolendry
majeranek

80 g szynki westfalskiej
100 g sera owczego
80 g parmezanu

rukola

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40x40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.

 Na ciasto wykładamy ser, a następnie warzywa, posypujemy startym parmezanem na wierzch układamy szynkę. Pieczemy w 210 stopniach C na najniższym poziomie przez 15 minut. Wierzch upieczonej pizzy obficie posypujemy rukolą.

Komentarze

Popularne posty