Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky
Ciasto z resztek w nieco odmienionej wersji i raczej tylko dla dorosłych.
łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
200 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
100 ml whisky
2 łyżki miodu
szczypta soli
płatki chili do posypania
Masę bajaderkową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy masa zastyga przygotowujemy orzechy w miodzie. Na suchą patelnię wykładamy pekany, lekko je solimy dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Orzechy w miodzie przekładamy na bajaderkę. posypujemy płatkami chili. Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce by ciasto zastygło.
Ciasto kroimy ostrym nożem na niewielkie kwadraty.
Składniki:
Bajaderka:
około 250 g okruchów ciasta (u mnie kruche)łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
200 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
100 ml whisky
Wierzch:
100 g orzechów pekan2 łyżki miodu
szczypta soli
płatki chili do posypania
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy whisky i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę wlewamy do okruchów ciasta, wsypujemy pieprz dokładnie mieszamy, tak by masa czekoladowa dokładnie pokryła kawałeczki ciasta.Masę bajaderkową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy masa zastyga przygotowujemy orzechy w miodzie. Na suchą patelnię wykładamy pekany, lekko je solimy dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Orzechy w miodzie przekładamy na bajaderkę. posypujemy płatkami chili. Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce by ciasto zastygło.
Ciasto kroimy ostrym nożem na niewielkie kwadraty.
Komentarze
Prześlij komentarz