Biała czekolada na gorąco z malinami

Kwaskowe maliny idealnie równoważą słodki smak białej czekolady. Bita śmietana z dodatkiem owoców i posypka z palonej białej czekolady sprawia, że tak podana czekolada na gorąco prezentuje się niesamowicie pysznie.

Składniki:

na 2 porcje:

500 ml mleka
150 g białej czekolady
15 g liofilizowanych malin

bita śmietana malinowa:

200 g słodkiej śmietanki 42%
15 g liofilizowanych malin
cukier puder do smaku

dekoracja:

palona biała czekolada
maliny liofilizowane lub świeże
listki mięty, melisy
perełki cukrowe

Wykonanie:

Czekolada na gorąco:
Do mleka dodajemy połamaną czekoladę i pokruszone na pyłek maliny. Podgrzewamy cały czas mieszając.
Bita śmietana:
Do śmietanki wkruszamy maliny i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż śmietanka stanie się kremowa i puszysta.

Do szklanek/kubeczków przelewamy czekoladę na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy paloną białą czekoladą, perełkami cukrowymi. Ozdabiamy malinami i miętą/melisą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty