Biała czekolada na gorąco z malinami
Kwaskowe maliny idealnie równoważą słodki smak białej czekolady. Bita śmietana z dodatkiem owoców i posypka z palonej białej czekolady sprawia, że tak podana czekolada na gorąco prezentuje się niesamowicie pysznie.
150 g białej czekolady
15 g liofilizowanych malin
15 g liofilizowanych malin
cukier puder do smaku
maliny liofilizowane lub świeże
listki mięty, melisy
perełki cukrowe
Składniki:
na 2 porcje:
500 ml mleka150 g białej czekolady
15 g liofilizowanych malin
bita śmietana malinowa:
200 g słodkiej śmietanki 42%15 g liofilizowanych malin
cukier puder do smaku
dekoracja:
palona biała czekoladamaliny liofilizowane lub świeże
listki mięty, melisy
perełki cukrowe
Wykonanie:
Czekolada na gorąco:
Do mleka dodajemy połamaną czekoladę i pokruszone na pyłek maliny. Podgrzewamy cały czas mieszając.
Bita śmietana:
Do śmietanki wkruszamy maliny i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż śmietanka stanie się kremowa i puszysta.
Do szklanek/kubeczków przelewamy czekoladę na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy paloną białą czekoladą, perełkami cukrowymi. Ozdabiamy malinami i miętą/melisą.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń