Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym, mini marchewką i mini kolbą kukurydzy
Tak przygotowane polędwiczki niezwykle apetycznie się prezentują i wyśmienicie smakują. Dzięki włożeniu wszystkich składników do parowaru danie wykonuje się samo, a my cieszymy oczy i podniebienie daniem, które prezentuje się jakby wyszło spod ręki najlepszego szefa kuchni.
Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych, najlepiej z wieprzowiny pochodzącej z ekologicznej hodowli
kilka mini marchewek
kilka strączków groszku cukrowego
kilka mini kolb kukurydzy
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżeczka masła
dodatki:
2-3 ziemniaki
mini marchewki
groszek cukrowy
czerwona cebula
kilka różyczek brokułu lub kalafiora romanesco
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Polędwiczki
kroimy na 6-7cm kawałki. W każdym kawałku robi nożem otwór na wylot.
Kawałki mięsa nadziewamy warzywami. Oprószamy solą ziołową i kolorowym
pieprzem.
W
naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Posypujemy je solą ziołową. Na
warzywach układamy kawałki mięsa. Między kawałki mięsa wkładamy masło.
Naczynie przykrywamy.
Potrawę
gotujemy na parze około 60 minut. Czas jest dłuższy niż podczas
gotowania bezpośrednio na płycie parowaru. Jednak dzięki takiej metodzie
mięso dusi się w stałej temperaturze w sosie własnym oraz aromacie
warzyw. Mięso tak przygotowane zawsze wychodzi jednocześnie kruche,
soczyste i pełne smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz