Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami
Piaskowce to bardzo smaczne grzyby leśne, które charakteryzują się tym,
że na surowo, gdy je dotkniemy ich kolor z białego zmieni się na
atramentowy. Jednak po obróbce termicznej nabierają jasnej apetycznej
barwy. W moich rodzinnych stronach te grzyby są dosyć popularne i
występują tak jak ich nazwa wskazuje na piaszczystym podłożu. Piaskowce,
jak większość grzybów mają swoje miejsca, w których można znaleźć je co
roku w sezonie grzybowym. Dlatego ważne jest to, aby zbierając grzyby
nie niszczyć grzybni i podłoża na którym rosną. Istotne jest również to -
co powinno być oczywistą oczywistością. Niestety nie jest, że nie wolno
śmiecić w lesie. Jeśli będziemy stosować te proste zasady i będziemy
szanować przyrodę, to co roku natura odwdzięczy się nam owocnie swoimi
darami.
Proponuję bardzo smaczne połączenie sarniny z piaskowcami, które tworzy spójną całość pod względem smakowym oraz wizualnym.
Składniki:
500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka masła
łyżka semoliny
liść laurowy
2 roztarte ziarna ziela angielskiego
roztarte ziarno jałowca
sos Worcestershire
150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
nadzienie:
500 g piaskowców, poza sezonem można użyć mrożonych
szalotka
100 g masła
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
tymianek
Wykonanie:
Nadzienie:
Pokrojone piaskowce podsmażamy na suchej patelni, powinny zmienić kolor z atramentowego na piaskowy. Dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem.
Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki, pokrojoną szalotką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładamy przestudzone grzyby. Mieszamy.
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot.
Obficie nadziewamy farszem. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy
na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy
bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz jeśli nam pozostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem
około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać
trochę wody lub bulionu.
Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz