Karmazyn pieczony na kamieniu solnym pod kruszonką z sezamu i pestek dyni
Karmazyn
to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso
natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą
charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna
to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych
składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
35% dziennego zapotrzebowania fosforu,
52% dziennego zapotrzebowania selenu,
63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12.
W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń.
Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.
Składniki:
500 g filetów z karmazyna
kruszonka:
łyżeczka grubej soli morskiej
5 łyżek jasnego sezamu
3 łyżki pestek dyni
2 kamienie solne z soli himalajskiej
pieczone ziemniaki:
1 kg małych ziemniaków
sól morska
bazylia
lubczyk
koper
majeranek
oregano
pietruszka
tymianek
olej rzepakowy sałatka:
sałata masłowa
mała czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
200 g jogurtu nadbużańskiego
pęczek koperku
sól ziołowa
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Przygotowanie ryby:
Sól morską, sezam i pestki dyni rozcieramy w moździerzu.
Kamienie
solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na
kamieniach układamy filety oprószone mieszanką soli, sezamu i pestek dyni. Pieczemy przez 5 minut.
Przygotowanie ziemniaków:
Umyte ziemniaki obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki
kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut,
aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy ziołami.
Przygotowanie sałatki:
Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatę. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Podanie:
Z
piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja
wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na żaroodpornych deskach lub talerzach. Obok układamy ziemniaki i sałatkę. Całość posypujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz