Halibut pieczony na warzywach
Halibut to ryba o łagodnym i delikatnym smaku. Jest niskotłuszczowy oraz bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B oraz białko. Ja zazwyczaj przygotowuje halibuta w prosty sposób, by cieszyć się jego naturalnym smakiem.
Składniki:
na każdą porcję:
250 g halibuta, bez skóry i ości
sól morska
pieprz kolorowy
1-2 plastry cytryny
łyżka masła
warzywa:
blanszowany topinambur, u mnie małe okrągłe korzenie - około 200 g
ugotowany na parze karczoch pokrojony na kawałki
kilka blanszowanych mini marchewek
2-3 mini kolby kukurydzy
2-3 mini słodkie papryki
mała czerwona cebula
kilka strączków groszku cukrowego
gałązka pomidorków koktajlowych
boczniak
łyżka oleju rzepakowego
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego przekładamy topinambur, kawałki karczocha, mini marchewki, kukurydzę, papryki, kawałki cebuli, groszek cukrowy i pokrojonego boczniaka. Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem w 220°C przez 10-15 minut. Naczynie odkrywamy na wierzchu układamy rybę oprószoną solą i pieprzem. Obok ryby układamy gałązkę z pomidorkami i plasterki cytryny. Na wierzchu układamy wiórki masła. Pieczemy bez przykrycia przez 10 minut. Ryba powinna być upieczona, ale dla pewności możemy sprawdzić widelcem, jeśli nie jest szklista w środku to znaczy, że jest upieczona. Całość posypujemy natką pietruszki.
Porada: Porcję warzyw i ryby proponuję przygotować w małych naczyniach żaroodpornych np. małych patelniach żeliwnych wtedy można na nich zaserwować przygotowany posiłek.
Komentarze
Prześlij komentarz