Polędwiczki z sarniny nadziewane morelą w sosie aromatyzowanym szalotkami
Tak przygotowana dziczyzna wygląda niezwykle apetycznie, oczywiście też tak smakuje. Naturalnej słodyczy nadają mięsu niesiarkowane suszone morele. Polędwiczki były duszone w sosie własnym z dodatkiem szalotek, które dodane były razem z łupinką, dzięki czemu sos nabrał zarówno głębokiej barwy oraz smaku i aromatu.
Składniki:
500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka masła
łyżka semoliny
liść laurowy
2 roztarte ziarna ziela angielskiego
roztarte ziarno jałowca
sos Worcestershire
150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
3-4 szalotki
nadzienie:
niesiarkowane moreleWykonanie:
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot.
Obficie nadziewamy suszonymi morelami. Oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy
na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy
bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz przekrojone na pół szalotki. Dusimy pod przykryciem
około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos za mocno wyparuje można podlać
trochę wody lub bulionu.
Gotowe mięso podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz