Siekany tatar z sarniny

Popularny tatar u mnie w wersji siekanej polędwiczki z sarniny. Tak przygotowany tatar w odróżnieniu do wersji z wołowiny różni się delikatnym smakiem i lekkim aromatem ziół, orzechów i owoców leśnych. Tatar z mięsa sarny lub jelenia to propozycje o wyjątkowych walorach smakowych. Jednak przed przygotowaniem, tatara z dziczyzny należy mieć absolutną pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła i mięso zostało przebadane weterynaryjnie. Dlatego istotne jest to, żeby kupować dziczyznę tylko w pewnych źródłach.

Składniki:

300 g oczyszczonej polędwiczki z sarny
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki zimnej przefiltrowanej wody 
sól
pieprz kolorowy
łyżka musztardy Dijon
sos Worcestershire (kilka kropli)

3 żółtka z jaj od szczęśliwej kurki 🐔 lub przepiórki

dodatki:
1/2 czerwonej cebuli
4 marynowane prawdziwki
6 korniszonów(malutkich)
łyżeczka kaparów
3 fileciki anchois

natka pietruszki i czerwony pieprz do przybrania

Wykonanie:

Za pomocą bardzo ostrego noża mięso siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sosem Worcestershire, musztardą, wodą i olejem. Z mięsa formujemy 3 gniazdka, w które wbijamy po żółtku.

Dodatki drobno siekamy i układamy obok mięsa, tak by każdy mógł wymieszać mięso z tym co lubi.

Tatara podajemy z ulubionym pieczywem. Ja podałam z jeszcze ciepłymi paluchami z ciasta na pizzę.

 

Komentarze

Popularne posty