Polędwiczki z sarny nadziewane warzywami

Delikatne i kruche polędwiczki z sarniny nadziałam kolorowymi warzywami. Wyszło pysznie zdrowo i kolorowo.

Składniki:

500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
curry
50 ml sosu sojowego
50 ml brandy
łyżka masła
łyżka semoliny
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
 
nadzienie:
200 g fasolki szparagowej zielona i żółta
marchewka pokrojona w słupki
czerwona cebula pokrojona w paski
papryka czerwona pokrojona w paski 

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy na 8-10 cm kawałki. W każdym kawałku robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy warzywami. Oprószamy curry i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy brandy i sos sojowy. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie oraz jeśli zostały nam resztki warzyw też je dokładamy. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu.

Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.


 


Komentarze

Popularne posty