Zupa z kimchi i halibutem
Kilku składnikowa zupa z kiszoną pekinką(kimchi) i kawałkami halibuta oraz ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Prościej chyba być już nie może by otrzymać pyszny i niebanalny w smaku domowy posiłek.
Składniki:
300 g kimchi, u mnie pikantne
2-3 ziemniaki
sól morska
rozkruszone ziele angielskie
liść laurowy
łyżka masła
300 g halibuta bez skóry i ości
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, aż się przyrumienią. Zalewamy wodą. Solimy. Dodajemy liść laurowy i rozkruszone ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Dodajemy kimchi. Możemy dolać wody lub bulionu warzywnego w zależności od tego jakiej gęstości lubimy zupy. Gotujemy około 15 minut, aż kimchi trochę zmięknie.
Halibuta kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy. Wyłączamy ogień pod garnkiem. Zupę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby ryba doszła.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz