Duszone na parze roladki schabowe nadziewane groszkiem cukrowym i mini marchewką

Tak przygotowany schab bardzo apetycznie prezentuje się na talerzu. Jednocześnie wyśmienicie smakuje. Dzięki przygotowaniu w parowarze mięso pozostaje kruche i soczyste.

Składniki:

500 g schabu wieprzowego w plastrach, u mnie BIO
łyżeczka Harrisy(pasta)
łyżka miodu
łyżka białego wytrawnego wina
sól morska
pieprz kolorowy

nadzienie:
groszek cukrowy
mini marchewki

dodatki:
3-4 młode ziemniaki
mała czerwona cebula
łyżeczka masła
sól morska ziołowa

Przygotowanie:

Harrisę mieszamy z miodem, winem oraz solą i pieprzem.
Plastry nacinamy uważając by nie rozciąć do samego końca. Rozpłaszczamy i lekko rozbijamy dłonią. Marynujemy 15-20 minut w przygotowanej mieszance.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki ziemniaków i kawałki cebuli. Posypujemy solą. Na plastrach mięsa układamy strączki groszku i marchewki. Zawijamy roladki. Roladki mięsne układamy na ziemniakach. Jeśli pozostały nam warzywa to je dokładamy do naczynia. Dokładamy kawałek masła. Naczynie przykrywamy. Gotujemy w parowarze przez 60 minut. Czas jest dłuższy niż podczas gotowania bezpośrednio na płycie parowaru. Jednak dzięki takiej metodzie mięso dusi się w stałej temperaturze w sosie własnym oraz aromacie warzyw. Mięso tak przygotowane zawsze wychodzi jednocześnie kruche, soczyste i pełne smaku.
Roladki podajemy z warzywami, z którymi się dusiło oraz ulubioną surówką.


 

Komentarze

Popularne posty