Roladka z piersi kurczaka
Pierś kurczaka przygotowana w ten sposób w staje się pyszną i zdrową wędliną.
Składniki:
około 300 g pierś z kurczaka, u mnie BIO
przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, suszona marchewka, suszona cebula, suszona natka pietruszki, suszony pasternak, suszony por, liść laurowy, suszony lubczyk, ziele angielskie, tymianek
2-3 szalotki
Wykonanie:
Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Pierś z kurczaka rozkładamy na desce.
Rozcinamy ostrym nożem, tak, aby otrzymać cienki płat mięsa.
Mięso obficie posypujemy przyprawami.Mięso zwijamy w roladkę. Wkładamy do foliowego woreczka. Następnie wkładamy do siatki wędliniarskiej. Woreczek rozcinamy i ostrożnie wyciągamy.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy pokrojonymi plasterkami szalotki oraz jej łupinkami. Dzięki łupinkom szalotki mięso nabierze ładnego koloru, ale też i smaku. Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 60 minut. Mięso studzimy.
Ostudzoną roladkę kroimy w cienkie plasterki podajemy jako wędlinę do kanapek. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz