Polędwiczki z sarniny nadziewane korniszonami, papryką i cebulkami perłowymi


Tak przygotowana dziczyzna wygląda niezwykle apetycznie, oczywiście też tak smakuje.

Składniki:

500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka masła
łyżka semoliny
liść laurowy
2 roztarte ziarna ziela angielskiego 
roztarte ziarno jałowca
sos Worcestershire
150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
łyżeczka musztardy francuskiej
 
nadzienie:
korniszony
cebulki perłowe
grillowana marynowana papryka

Wykonanie:

W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy warzywami. Oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie oraz jałowiec. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu. Pod koniec dodajemy musztardę.

Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.

 

Komentarze

Popularne posty