Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem
Dziczyzna w połączeniu z domową kapustą smakuje zawsze pysznie. Tak przygotowane polędwiczki smakują wybornie, a jednocześnie prezentują się niczym danie z najlepszej restauracji.
Składniki:
500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, gorczyca, brązowy cukier, ziarna kolendry, ziarna kminku, płatki suszonego czosnku, papryka słodka, ziele angielski, owoc jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, suszony prawdziwek
łyżka masła
łyżka semoliny
sos Worcestershire
150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
nadzienie:
kiszona kapusta z dodatkiem świeżego imbiru
Wykonanie:
Podane przyprawy rozcieramy w moździerzu lub młynku do kawy.
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot.
Obficie nadziewamy kapustą. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy
na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy
bulion i sos Worcestershire oraz jeśli nam zostało resztki nadzienia. Dusimy pod
przykryciem
około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać
trochę wody lub bulionu.
Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz