Seler faszerowany
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo, zazwyczaj używane jako dodatek w zupach warzywnych. Ja osobiście uwielbiam smak tego warzywa i dlatego dzisiaj postanowiłam go w roli głównej.
liść laurowy
2-3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
sól
cebula
natka pietruszki
500 g wołowiny gulaszowej
około 10 małych marynowanych prawdziwków
400 g pomidorów pelati
łyżka masła
50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
sól
pieprz
chili
Wydrążone selery obieramy ze skórki.
Na maśle podsmażamy pokrojone w drobną kostkę mięso. Do mięsa wrzucamy pokrojone również w drobną kostkę warzywa (też wydrążony miąższ selera) i grzyby. Całość zalewamy likierem ziołowym oraz pokrojonymi pomidorami(nie trzeba długo dusić ponieważ całość będzie jeszcze pieczona). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Farsz przekładamy do wydrążonych selerów, przykrywamy wierzchami, zalewamy 300 ml wody (wodę solimy), dodajemy liść i ziela, pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny.
Składniki:
4 duże selery korzenioweliść laurowy
2-3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
sól
farsz:
marchewkacebula
natka pietruszki
500 g wołowiny gulaszowej
około 10 małych marynowanych prawdziwków
400 g pomidorów pelati
łyżka masła
50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
sól
pieprz
chili
Wykonanie:
Z selerów odcinamy spody by stały stabilnie. Odcinamy również wierzchy i odkładamy je na bok. Następnie ostrożnie wydrążamy środki. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kostkę.Wydrążone selery obieramy ze skórki.
Na maśle podsmażamy pokrojone w drobną kostkę mięso. Do mięsa wrzucamy pokrojone również w drobną kostkę warzywa (też wydrążony miąższ selera) i grzyby. Całość zalewamy likierem ziołowym oraz pokrojonymi pomidorami(nie trzeba długo dusić ponieważ całość będzie jeszcze pieczona). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Farsz przekładamy do wydrążonych selerów, przykrywamy wierzchami, zalewamy 300 ml wody (wodę solimy), dodajemy liść i ziela, pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny.
Tak przygotowane selery stanowią samodzielne danie.
Komentarze
Prześlij komentarz