Tatar z sarny

Delikatna polędwiczka z sarny idealnie nadaje się na tatara. U mnie w domu do tatara podaje się go z różnymi dodatkami, które można dowolnie mieszać z mięsem.

Składniki:

300 g oczyszczonej polędwiczki z sarny (można zastąpić wołowiną, jeśli nie znajdziecie sarniny)
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz czarny
3 żółtka z jaj od szczęśliwej kurki 🐔 lub przepiórki
dodatki:
1/2 czerwonej cebuli
4 marynowane prawdziwki
6 korniszonów(malutkich)
4 duże oliwki zielone lub czerwone Kalamata
łyżeczka kaparów
1 czerwona marynowana chili
1 zielona marynowana chili
łyżka marynowanego selera

Wykonanie:

Za pomocą bardzo ostrego noża mięso siekamy jak najdrobniej. Posiekane mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem. Z mięsa formujemy 3 gniazdka, w które wbijamy po żółtku.

Dodatki prócz kaparów drobno siekamy i układamy obok mięsa, tak by każdy mógł wymieszać mięso z tym co lubi.

Tatra podajemy z grzankami z pieczywa.

Komentarze

Popularne posty